Herdenking Bombardement Nijverdal op 22 Maart

3 maanden geleden gepubliceerd

Het gemeentebestuur van Nijverdal herdenkt op 22 maart, ook gekend als de Zwarte Dag, de mensen die omgekomen zijn bij het bombardement op Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nabestaanden en inwoners komen samen bij deze herdenking.

Programma van de Herdenking

De herdenking vindt plaats bij de gedenksteen voor het Memory Vrijheidsmuseum. Bezoekers zijn welkom vanaf 09.30 uur, waar er koffie en thee klaarstaan in het museum. Het officiële programma begint om 10.00 uur.

Op 22 maart 1945 werden in Nijverdal 73 mensen dodelijk getroffen. In totaal zijn 85 personen omgekomen bij alle bombardementen in de gemeente Hellendoorn.

Tijdens de herdenking zorgt een delegatie van muziekvereniging KSW/EMOS voor de muzikale begeleiding. Burgemeester Eijbersen houdt een toespraak en leerlingen van de Prinses Marijkeschool zullen ook een rol in het programma vervullen. Na de toespraak zal het college een krans bij de gedenksteen leggen namens het gemeentebestuur. Vervolgens is er voor iedereen die dat wenst de mogelijkheid om bloemen bij de gedenksteen te leggen.

Vlaginstructie en Verkeershinder

Inwoners van de gemeente Hellendoorn die de omgekomen Nijverdallers thuis willen herdenken, worden uitgenodigd de vlag halfstok te hangen tot zonsondergang.

Houd er rekening mee dat het verkeer voor het Memory Vrijheidsmuseum van 10.00 uur tot 10.20 uur stilgelegd wordt. Dit kan enige hinder veroorzaken. Verkeersregelaars worden ingezet om verkeer op alternatieve routes te wijzen.

Na afloop van de ceremonie is er weer koffie en thee in het Memory Vrijheidsmuseum.