Fixteam Hellendoorn wordt FIXbrigade Hellendoorn

25 dagen geleden gepubliceerd

In het vierde kwartaal van 2023 is de Stichting Duurzaamheidscentrum gemeente Hellendoorn gestart met het Fixteam Hellendoorn. Het doel van dit initiatief is om tegen eind 2025 ongeveer 300 minima-gezinnen gratis te helpen met energiebesparende maatregelen. Dit zou de gezinnen een jaarlijkse besparing van gemiddeld € 425 op hun energierekening moeten opleveren.

Samenwerking en naamswijziging

Het team werkt nauw samen met de landelijke organisatie Stichting FIXbrigade Nederland (FN). De FN ondersteunt het lokale team met een basispakket aan materialen, gereedschap, een bakfiets, opleidingen voor fixers en de nodige kennis en ervaring. Deze samenwerking heeft geleid tot een naamswijziging van Fix Team Hellendoorn naar FIXbrigade Hellendoorn.

Financiering en werving

De kosten van de FIXbrigade Hellendoorn worden gefinancierd door bijdragen in natura van de FN, een LEI-voucher van de provincie Overijssel voor de opstartfase en aanvullende ondersteuning van de gemeente Hellendoorn voor de komende twee jaar.

Momenteel zijn er 7 fixers actief of in opleiding en de organisatie is op zoek naar meer mensen. Tot nu toe hebben 25 gezinnen zich aangemeld en zijn de eerste 12 adressen al geholpen.

Aanmeldingsproces

Na aanmelding volgt er een intakegesprek om te bepalen welke energiebesparende maatregelen in de woning nodig zijn. Vervolgens komen 2-3 fixers voor 4-6 uur langs om deze maatregelen uit te voeren. Na afloop is er een nagesprek om te bespreken hoe alles is verlopen en wat er nog meer gedaan kan worden om de energierekening verder te verlagen.

Duurzaamheidscentrum

Het Duurzaamheidscentrum van de Stichting Duurzaamheidscentrum gemeente Hellendoorn, gevestigd aan de Grotestraat 164 in Nijverdal, informeert over verduurzaming in de breedste zin van het woord. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie en advies over materialen en maatregelen voor energiebesparing, waterbesparing, vergroening van de tuin en meer. Ook is er een repaircafé waar apparaten kosteloos gerepareerd kunnen worden door een team van deskundige vrijwilligers.