Hellendoorn maakt asielzoekerscentrum mogelijk aan Noordelijke Hoofddijk in Nijverdal

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn heeft besloten om een asielzoekerscentrum (azc) mogelijk te maken op een agrarisch perceel aan de Noordelijke Hoofddijk in Nijverdal. Dit besluit is genomen vanwege een tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De gemeente Hellendoorn maakte begin vorig jaar al bekend dat het structurele opvang van asielzoekers mogelijk wilde maken. “We hebben dit besluit genomen omdat er een nijpend tekort is aan opvangplekken voor vluchtelingen”, zegt burgemeester Jorrit Eijbersen. “Als gemeente nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Voorwaarden voor een azc

De gemeenteraad heeft voorwaarden vastgesteld waaraan een toekomstig azc moet voldoen. Er mag plek zijn voor maximaal 200 asielzoekers, en belangrijke voorzieningen moeten goed bereikbaar zijn. “We vinden het belangrijk om een veilige plek te bieden aan mensen die alles hebben moeten achterlaten om oorlogsgeweld, discriminatie of terreur”, aldus Eijbersen.

Inspraak van de omgeving

Nu de locatie voor het beoogde azc is gevonden, gaat de gemeente in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om tot goede afspraken te komen. Ook de omgeving wordt betrokken bij deze gesprekken. Hiervoor worden bijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden. Op donderdag 21 maart vindt een inloopbijeenkomst plaats voor alle inwoners van de gemeente Hellendoorn in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.